Kalp vücutta kan dolaşımını sağlayan dört bölmeli bir pompadır. Bu pompanın sağdaki iki bölmesi vücuttan gelen oksijen düzeyi azalmış kanı akciğerlere pompalama, soldaki iki bölmesi de akciğerden gelen oksijeni artmış kanı bütün vücuda pompalama görevini yerine getirir. Sağdaki ve soldaki ikişer bölmeden esas pompalama işi büyük bölümler olan ventriküller tarafından yapılmaktadır. Kalp, pompalama işini, gevşeme (diastol) evresinde ventiküller kan ile dolduktan sonra, kasılma (sistol) evresinde kasılma ile yapar. Bu yaşam boyu devam eden bir döngüdür. Kalp kaslarının kasılarak vücuda kan pompalama işlemi, tüm kaslarda olduğu gibi bir takım elektriksel uyarılarla gerçekleşir. Bu pompalama sürecinde kalp kapakları da kan akışını düzenler.
Hastada doku hasarı riski olmayan, ağrısız tanı yöntemleri ile kalbin durumu hakkında önemli bilgiler elde edilebilir. Bu yöntemlerden biri de elektrokardiyografi (EKG ) dır. En basit, en ucuz ve her yerde yapılabilen bir tetkik metodu olduğu için sık kullanılır. EKG’nin normal çıkması "her şey normal" anlamını gelmez. Sonuçta EKG ile kalpteki her şeyi tespit etmek de mümkün olmaz . EKG'nin normalden sapması bize kalpte bir şey olabileceğini düşündürdüğü için ilk testtir ve çok faydalıdır.
EKG Nedir ?
•Vücuda yapıştırılan elektrotlar aracılığı ile grafik olarak kalbin elektriksel aktivitesini (kalbin ritmini, frekansını, yayılmasını ve reaksiyonun sonlanmasını) kaydeden dalga formudur.
•Elektrokardiyografi(EKG), kalbin kulakçık ve karıncıklarının kasılma ve gevşeme evrelerini, kalbin uyarılması ve uyaranın iletilmesi sırasında ortaya çıkan elektriksel aktiviteyi mili metrik olarak kağıt üzerine yazdırma temeline dayanan bir muayene yöntemidir.
•Kalbin elektriksel haritasının resimlenmesidir. Ayrıca EKG ile kalbin şekli hakkında bilgi elde etmek mümkün olabilir.
•EKG cihazının bu kayıtlarına elektrokardiyogram denir.
EKG Ne İçin Kullanılır ?
1. Elektrokardiyografi kalbin işlevinin değerlendirilmesinde kullanılan en önemli yöntemlerden ilkidir ve biridir. Çünkü doğrudan doğruya kalp kasının kasılma şeklini gösterir.
2. EKG ile kalbin ritim ve iletim bozuklukları belirlenebilir.
3. Damarsal yetmezlik ve tıkanıklık sonucu gelişen kriz tanısı konulabilir.
4. Kalp duvarlarında kalınlaşma ve kalp boşluklarında genişleme bulgularını tespit etmek mümkündür.
5. Bazı kalp ilaçlarının etkileri, elektrolit dengesinin bozulması ( özellikle serum potasyum eksikliği veya fazlalığı )
6. Kalp dışı hastalıkların kalbe etkileri de araştırılabilir.